Logga in
Semesterhus på en vingård i Chianti
Blogginlägg av 2019-06-06

Chianti: ett semesterhus på en vingård

I hjärtat av Toscana, mellan Florens och Siena, ligger Chianti. Mjukt sluttande kullar, gröna skogar, medeltida orter och idylliska vingårdar kännetecknar denna region, som ligger fjärran från de stora turistområdena. Orten har som förmodat även gett namn åt det bekanta italienska vinet.

Redan under de etruskiska och romerska epokerna kultiverades vinodlingen i denna region. Vid sidan av denna stolta tradition kan Chianti även blicka tillbaka på en storslagen kulturhistoria. Talrika borgar, palats, kyrkor och kloster vittnar än idag om denna regions långa och händelserika historia; området var under medeltid och tidig upplysningstid en skådeplats för de ständiga stridigheterna mellan ärkerivalerna Florens och Siena.

 

Chianti Classicos hem

Flera av rödvinerna som utvinns ur Sangiovesedruvan får nuförtiden kalla sig ”Chianti”. Odlingsområdet för den förmodligen mest kända av alla italienska viner utgör idag runt en tredjedel av Toscana, och sträcker sig från Pisa till Bolsenasjön. Det ”äkta” Chianti-vinet får man dock bara tag på i det äkta Chianti, alltså det kuperade landskapet söder om Florens som ramas in av Val di Pesa och Val d'Elsa i väster och Val d'Arno i öster. Endast viner från detta område får bära det eftertraktade DOC-märket (Denominazione di origine controllata ) Chianti Classico och den därtill hörande Gallo Nero, den berömda svarta tuppen som smyckar dessa vinflaskor.

Apropå flaskor: traditionellt sett säljs Chianti-viner förpackade på den s.k. Fiasco, den karakteristiska flaskan med halmhölje. Denna förpackningsmetod går tillbaka till medeltiden, då flaskorna var gjorda av mycket tunt glas och behövde skyddas under transporten. Idag har emellertid de normala vinflaskorna hållit sitt intåg även i Chianti – nu kan man välja om man föredrar den rejälare fiasco-flaskan för transport hem till de nära och kära, eller den mer hanterbara Bordeaux-flaskan.

Sensommaren och hösten är tiden för vinskörd i Chianti. På många håll arrangeras större och mindre vinfester, vid vilka den aktuella årgången presenteras och det ges tillfälle att smaka på ett par droppar. Dyk in i det färgsprakande festmyllret och upplev den äkta italienska livskänslan ända in på bara skinnet.

 

Utflykter längs Via Chiantignana

En passande rutt, om man vill uppleva så mycket som möjligt under semestern i Chianti, är Via Chiantignana, regionens vingata (SS 222), vilken sträcker sig från Florens i norr till Siena i söder. Här kan man stöta på småstäder uppe i vinbergen, borgar som tronar på klipporna och ett landskap fullt av olivträds- och cypressdungar. Och självklart är de många vingårdarna frestande utflyktsmål. En besiktning eller guidad tur är ofta möjlig och man kan nyttja direktförsäljningen av husets viner (vendita diretta) på plats, inklusive smakprov. Ännu närmare vinodlingarna kommer man bara om man hyr en egen vingård som semesterhus (se nedan).

Andra besöksmål vi kan rekommendera längs Via Chiantignana är även de bägge småstäderna Greve och Radda. I Greve äger regionens största vinfest rum på Piazza Matteoti i mitten av september. Men även utanför vinodlingssäsongen lönar det sig att besöka den medeltida orten med dess arkader, slingrande gränder och små affärer. Du bör även våga dig på en avstickare härifrån över den smala, branta vägen mot den lilla byn Montefioralle. Den tidigare borgen från 1000-talet tronar i pittoreskt läge på en kulle och bjuder på en fantastisk panoramautsikt över Chiantis landskap.

Kring orten Radda befinner sig de mest berömda och högklassiga vinområdena i Chianti. Vissa av gårdarna här blickar tillbaka på en över 1000-årig historia och utgör således kulturhistoriska monument över vintraditionen i Chianti. På sluttningarna och i dalarna kring Radda växer särskilt excellenta vinsorter, vilka du kan prova och köpa direkt hos producenten eller inom ramen för ett större urval i de s.k. enotecen, vinaffärerna rund om ortens piazza.

 

Semesterhusvistelse på vingården

En särskilt autentisk semester i Chianti tillbringar du naturligtvis direkt på vingården. Titta på hur vinet framställs eller handla presenter till dem där hemma i gårdens egen affär. Flera uthyrare erbjuder dessutom vinprovningar, samt tillhandahåller intressant information om vinproduktion inom ramen för en vistelse på gården. Över 70 stycken av de semesterhus och lägenheter som atraveo tillhandahåller i Chianti ligger på en vingård eller i närheten av en sådan.

Men även en hel del andra lantgods, s.k. rusticos, där man inte odlar vin utan oliver och andra grödor, hittar du i vårt sortiment. Bandbredden är stor och omfattar allt från mindre semesterlägenheter i tidigare lanthus, där par eller familjer kan komma väl tillrätta, och ända till större egendomar som har tillräckligt med plats för en större grupp eller gemensamt resande familjer. De flesta rusticos är dessutom mestadels generöst utrustade och förfogar ofta över en egen pool.