Logga in
Tidskriftsutgåva
Blogginlägg av 2015-09-01

Stiftung Warentest ger omdömet "bra (2,2)“

Stiftung Warentest, den välrenommerade tyska konsumentorganisationen, har granskat onlineportaler för semesterboenden. Av 21 undersökta portaler kom atraveo med ett totalomdöme om 2,2 poäng på tredje plats, endast 0,2 poäng efter segraren.

Bra och mycket bra betyg fick vi bl.a. på områdena sök, resultatlista och bokning. För oss är dessa delresultat en fantastisk bekräftelse på det arbete vi under de gångna åren lagt ner på dessa områden. I samband med lanseringen av vår nya webbsida infördes inte bara ett nytt designkoncept utan också en helt nyutvecklad booking engine för semesterhus och -lägenheter. Användarvänlighet, stor informationsmängd och hög transparens liksom ett snabbt och enkelt bokningsförfarande var de viktigaste faktorerna i nyutvecklingen.

Arbetet med booking engine har lönat sig

Booking engine, internt kallad IBE 5, är själva kärnan i vår webbsida, och ständigt föremål för förbättring och vidareutveckling. Sedan lanseringen har förutom talrika optimeringar också komplett nya features utvecklats och införts – t.ex. en i många hänseenden förbättrad sorteringsalgoritm, som särskilt understryker kvaliteten hos varje objektbeskrivning utifrån klart definierade kännetecken, ett totalt sett betydligt snabbare sökförfarande, förbättringar av sökordsförslag liksom en mycket synlig nyhet i form av sökresultat på karta.

Vårt mål är helt klart att ha den bästa webbsidan för semesterhus och -lägenheter på hela nätet. Även om vi inte riktigt nått ända dit, så visar testresultatet från Stiftung Warentest att vi är på rätt väg.

Förutom inom delområdena sök och bokning fick atraveo också ett positivt omdöme för den transparenta utgivarinformationen och hanteringen av personuppgifter. Redan vid en av Stiftung Warentest 2013 genomförd jämförelsetest av semesterhusportaler lovordades den höga transparens som atraveo ger kunderna. Då blev också kundservice-rådgivningen utsedd till en av de bästa i hela testet.

 

Semesterhusportaler bättre än hotellportaler

Med utgångspunkt i fiktiva resplaner testade Stiftung Warentest 21 semesterhusportaler, varav nio portaler för hotellrum, nio för semesterhus och -lägenheter och tre för privatrum och -lägenheter. Det frapperande var att förmedlarna av semesterhus och -lägenheter totalt sett var bättre än hotellportalerna. Framför allt de bättre sökmöjligheterna nämndes här som ett plus.

Det var glädjande för oss att se att de stora brister som upptäcktes hos många portaler vid granskningen, t.ex. icke-transparenta sökresultatlistor, försäkringsfällor och brister i de allmänna avtalsvillkoren, inte alls fanns hos atraveo.

Hela artikeln med alla resultat finns i utgåva 09/2015 av tidskriften "test". Mer information finns också på Stiftung Warentests webbsida.